Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Twiittiä eetteriin

Amerikan Yhdysvallat on mahdollisuuksien maa, jossa juoksupoika pääsee johtajaksi, baarimikko Hollywood-tähdeksi ja tv-juontaja presidentiksi. Maan sankarikäsitys on joustava, niinpä mafiosoista ja villin lännen pyssymiehistä on tuunattu myyttisiä sankareita, urheilijoita unohtamatta. Musiikin- ja elokuvan saroilla maa on tuottanut maailman maineeseen kohonneita, palvottuja tähtiä. Sitten kaikki muuttui yhdellä tviitillä. Nyt jopa Donald Trumpia äänestänyt työtön kaivosmieskin ymmärtää, että amerikkalainen tähtikultti oli vain tähtilippupalloon puhallettu kupla.

Jo ennen loistavan presidenttiytensä alkua Mr. Trump tuikkasi eetterin 140 merkin viestin, jossa hän teilasi Meryl Streepin, maan yhden arvostetuimman ja tunnetuimman näyttelijän elämäntyön ja persoonan "yliarvostetuksi". Tällä, jo muiden tviittien varjoon unohtuneella teolla, on suuri symbolinen merkitys. Trumpin viesti osui ja upposi maassa, jossa on totuttu arvostamaan menestyjiä, eritoten näyttelijöitä. Mistä Trumpin raivo? Koska Streep käytti saamansa "mainoskatkon" ja antoi trumpinmitalla.

Miltä tuntuisi elää Suomessa, jossa Matti Vanhanen heti tulevan presidenttikautensa aluksi viestittää, että Seela Sella ja Lasse Pöysti ovat vain yliarvostettuja näyttelijöitä ja ilmoittaisi jossain välissä, että Supo horisee omiaan. Loisiko se maahan yhteishenkeä ja turvallisuutta? Kauanko Vanhanen olisi presidenttinä? Tämä tietenkin oletuksella, että hänen kaltaiselleen suurmiehelle löytyy kylliksi kannattajia joissain tulevissa presidentinvaaleissa.

Ennen printattu viesti (kirje) säilyi todisteena ja saattoi koitua poliitikon kohtaloksi, nyt vaarana ovat tviitit. Tosin kun paljon tviittaa, siihen turtuu, ja kun on kyllin korkealla, todellisuutta voi hämärtää – aikansa, kuten korottamalla itsensä ”parhaaksi työpaikkojen luojaksi, jonka jumala on koskaan Yhdysvaltoihin luonut”. Jos X-putaan ”Essolla” kokoontuvan kahvikerhon seitsemänkymppinen pappajäsen ilmoittaa olevansa ”paras metsuri, jonka Jumala tähän maahan on ikinä luonut”, ristiriita miehen ajatusten ja todellisuuden välillä selkenee heti ja kaverit ymmärtävät tilata valkotakkiset paikalle.

Kun kylliksi nakkelee, voi osua. ”Rajojen avaaminen pakolaisille oli katastrofaalinen virhe Merkeliltä." Tuosta ”trumpismista” ei kukaan voine olla erimieltä, jos asiaa katsotaan kylmästi itsenäisen maan ja sen kansalaisten etujen ja turvallisuuden kannalta. Sivumennen…, eikös oman maan ja sen kansalaisten etu pitäisi kriisitilanteessa olla politiikkojen tärkein ja ensisijainen tehtävä, sitten muut. Onko ihme että EU:ssa ja ”Esson” baareilla on epävarma ja turhautunut olo.

Tai jospa Trump luo oikeasti uutta poliittista kulttuuria, jossa sanotaan mitä mielessä liikahtaa, välillä jopa totuuksia, joita muut eivät uskalla sanoa, kuten että Brexit oli hyvä. Kenenkäs etu, jopa tavoite, on jo kauan ollut heikko ja hajanainen EU. Täytyy USA:n pressalla yksi kaveri maailmalla olla - vaikka venäläinen.

Tulevaisuudessa (ennen pitkää), kun Trump ei ole enää presidentti, USA:n tutkivat journalistit voisivat tehdä TV-ohjelman, jossa näytetään hidastettuna kaikki ”trumpismit”. YLEn "hutkivat" journalistit voisivat ajaa putkeen kaikki kotimaiset vaalilupaukset ja ”kataisismit” kuinka "me tienataan tällä". Kyllä naurattaisi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat