Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Murheellisten kuvien näyttely

  • Murheellisten kuvien näyttely

Helsingissä, Sanomatalon alakerrassa, on esillä World Press Photo 2017 - näyttely – lehtikuvien parhaimmistoa maailmalta. Heti ensimmäisestä kuvasta lähtien käy selväksi, mistä näyttelyssä on kyse; kuvat kertovat tästä ajasta – eikä se ole kaunista katsottavaa. Näyttelyn kuvista tulee murheellinen olo: Näinkö synkässä ja verisen väkivallan maailmassa elämme?

Näyttelyä voisi hyvin luonnehtia poikkeuksellisen yksipuoliseksi ja samalla rehelliseksi. Se kertoo surullisen totuuden ajastamme, joka ainakin näyttelyn kuvien perusteella on tällä hetkellä "yksipuolinen”; sotaa, sotaa ja sotaa, terrorismia, terrorismia … Lähi-itää, Aleppoa, Mosulia, verta, ruumiita, itkua, kärsimystä, kuvissa on hyvin vähän edes toivoa. Tähänkö on tultu?

Laajan näyttelyn kuvien enemmistö kertoi ihmisen julmuudesta, niin itseään kuin luontoa ja eläimiä kohtaan. Näyttelyn harvat iloiset ja toivoa herättävät kuvat tulevat kuitenkin eläinten maailmasta: Aiemmin uhanalaiset panda-karhut luokitellaan nyt ”vain” vaarantuneeksi lajiksi. Tosin tahtomattaan söpöt pandat ovat joutuneet Kiinan ”panda-karhu-politiikan” pelinappuloiksi. Ikään kuin pakollisena, ”päälle liimatun tuntuisesti”, katsojia hauskuttamaan on valittu muutama hassu urheilukuva. Näistä ”paras” kuvaa kuinka ranskalainen Goél Monfils syöksyy pallonperää Australian avoimessa tennisturnauksessa.

Näyttelyssä ainoana suomalaisena on mukana Markus Jokela Nebraskan Table Rockin (USA) pienessä maaseutuyhteisössä kuvaamallaan reportaasilla. Kuvasarja on hyvä, mutta sekään ei kerro Amerikan suuruudesta, vaan on hengeltään hämmentynyt, jopa alistunut: Kuvien ihmiset ovat kuin hukassa, ihmetellen: Miten tässä näin kävi?

Näyttely on vaikuttava kokemus, suomalaisille, juuri nyt. Se kertoo ihmisen raakuudesta ja sodista, joihin meillä ei ole – uskallanko sanoa – osaa eikä arpaa. Ja kuitenkin meidät on pakotettu mukaan tuohon hulluuteen. Olemme jopa joutuneet antamaan ensimmäiset uhrit aikamme synkimmälle murhenäytelmälle, joka riehuu Lähi-idässä ja Afrikassa. Edes maailman parhaat lehtikuvat eivät kykene kertomaan koko totuutta raakuuksista joita – juuri nyt, tällä hetkellä, tuossa ei niin kaukana – ihmiset joutuvat kärsimään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat