Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Pure mitali

Tulihan se sieltä. Se pakollinen kuva ja lööppi (iltap. lehdet 27.02.), jossa Niskasen Iivo puree kultaista mitaliaan. Tuo kuva kertoo enemmän kuin kaikki sanalliset olympiaselostukset yhteensä; teennäistä ja nähtyä, mutta täytyy yrittää – vaikka aitoa tunnetta ja iloa olympialaisista ei enää löydy. Ja olympialaiset ja se aate – on kuin kulunut, pois heitettävä vaate. Mistä on kysymys? Mikä olympia-aatteen on haalistanut?

Olen suksinut - tosin kilpaa vain lapsena koulussa - mutta en koskaan suolle. Sen sijaan olen suksinut paikasta toiseen, kuten Lapissa ja nyt kuntoillen. Mutta silti olympialaiset eivät enää tunnu siltä kuin ennen. Ikä totta kai…, enää ei samaistu kilpailuihin paitsi siihen ponnistelun tuskaan, jonka ymmärrän ja jota ihmettelen: Mikä on tavan ihmisen ja huippu-urheilijan kuntotason ero? Suuri!

Viimeiset oikeat suomalaiset hiihdon sankarit olivat karpaaseja; Myllylä, Kivesniemi ja Isometsä. Sitten kävi käry, eikä mikään ollut ennallaan. Kilpahiihto kuten yleisurheilu ovat väkinäistä vääntämistä muka jonkun ylevän aatteen eteen. Hevon hajuläjä.

Vähäinen ei ole vaihdettavien testiputkiloiden ja salaisten näytteidenvaihtoluukkujen vaikutus. Niin inhaa, niin inhaa. Enää puuttuu, että Usain Bolt kärähtäisi takautuvasti. Siihen olympia-aatteen vartijoilla ei ole varaa, joten hänellä on taustat kunnossa ja suojelijat. Sitä käryä urheilun ylevä aate ei kestäisi.

Viimeinen niitti on siinä, että talviolympialaisiin on tullut turhia lajeja, lökäpöksylautailua ja curlingia…, ja kun hiihtoonkin tulivat varikkokäynnit, niin ei kiitos – vaikka YLE tekee parhaansa polttaakseen pakkoverobudjettiaan ja selostajien into kuulostaa aivan aidolta. Olympia-aatetta ei kohenna sekään, että kansalaisistaan ja maan taloudesta huolta kantamaan kykenemättömät maat rakentavat yltiökalliita kertakäyttökilpailupaikkoja. Pähkähullua ja niin keinotekoista. Jokin päivä Qatar tai Saudi-Arabia saa korruption seurauksena talvikisat ja hiihdetään keinolumella. Täydellistä.

Satunnaisesti voin katsoa jonkun hiihdon tai juoksun (kuten Iivon voitto 50 kilometrillä – onnea vaan), mutta sisäinen olympiatuli on sammunut ja sieluni saanut sellaisen negatiivisen dopingpistoksen, että kiitos – teen jotain hyödyllisempää. Sitä toivoisin tekevän urheilijoiden ja urheilujohtajien. Jo ainakin yhdeksän kertaa kuolleeseen olympiakissaan on turha yrittää puhaltaa sitä kymmenettä henkeä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Nämähän ovat henkilökohtaisia fiiliksiä. Tämä blogisti ei löytänyt olympialaisista aitoa tunnetta, toinen taas nimenomaan löysi:

http://marjaheinonen3.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urhe...

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Eikös blogin yksi idea olekin, että siihen jotain henkilökohtaista tunnelmaa, ajatusta, tai fiilinkiä ujuttaa, ainakin yrittää...
Noh, ehkä hieman maalailin huitaisten ja isosti. Sitä sanotaan myö kärjistämiseksi. (=;

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tarjonnan määrä vähentää suuren yleisön mielenkiintoa. Telkkarista löytyy läpi talven joku kanava, joka lähettää näiden samojen urheilijoiden viikonloppukisoja. Olympiakisa on vain pitkitetty megalähetys. Ymmärrän tuntemuksesi. Ei jaksa itsekään syttyä, mutta minulla muutosta ei ole tapahtunut. En minä noita kisoja paljonkaan katsellut edes 40-vuotta sitten.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

No joo, juttu oli hetken idea - ehkä ei ihan tosikoille.
Onhan olympialaisissa sellaista pöhötautia, saman toistoa, jota yritetään sitten keventää uusilla lajeilla ja vaikkapa hiitäjien "varikkokäynneillä". Tosin on tuossa puolensa ja suksien vaihto tuo uutta jännitystä kisaan.

Ehkä pahin "syöpä" on doping, johon ei näytä tulevan äärtä eikä määrää - aina se putkahtaa jostakin "salaluukusta" esiin. Enkä oikein innostu tavasta myöntää kisoja kyseenalaisiin paikkoihin ja maihin joissa rahalle olisi muutakin käyttöä - sekä selvästä kertakäyttörakentamisessa ym. Nyt aavekaupungiksi jäänyt olympia-Sotshi tulee ensimmäisenä mieleen ja miksi ei myös Rion kesäkisat.
Heitetään vielä sana korruptio mausteeksi niin olympiasoppa on kiehumista vaille valmis.

p.s. Katsoin toki Iivon ja Kristan hiihdot ja ihan innostuneesti.

Toimituksen poiminnat