Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Nyyh-yhyy - niin, tuli banaanin kuva persuksiin

 

Aikoinaan kävin täällä ilman kirjoitusoikeutta ja ihastuin; onpa asiallisia kirjoittajia. Oli asiantuntijoita, tarinaniskijöitä, liki aforistikkoja ja jopa huumormiehiä. Onhan Hesarissakin asiaa, kolumneja, pakinoita, reportaaseja, feature-journalismia, pilapiirroksia... Innostuin.

Kirjoitusoikeuden hakeminen oli hankalaa. Avasin "Lärvikirjan" - josta en tykkää, enkä juuri käytä (muutama maailmalle kadonnut kaveri on tosin sitä kautta löytynyt pitkänkin ajan jälkeen), mutta FB helpotti kirjautumista. Noh, ei kirjoitusoikeuteni ole tasoa kohentanut. Joskus kommentoin - ilokseni ja toisten harmiksi.

Harmikseni olen pannut merkille, että kirjoittajia on kaikonnut, kommentointi hiipuu. Ehkä havaintoni on väärä - kuten joskus on - mutta jos aistin oikein, mistä tuo voisi johtua. Onko Puheenvuoro ahdasmielistynyt? Tietyt aiheet laukaisevat vihaisen vimman olla oikeassa ja toisin ei saa ajatella, ei ainakaan hyväksyä. Jankataan.... käydään henkilöön.

Sitten itketään, kun alustan tarjoaja tai blogisti on antanut "bannin" eli "banaanin", kuten termi kirjoituskiellolle täällä kuuluu. Usein syy on siinä, että toisin ajattelevan tai kirjoittavan kommentoinnissa ylitetään hyvänmaun rajat. Turhan jankuttaminen on - turhaa, ja on oikein että blogisti tai alustantarjoaja puhaltaa pelin poikki.

Erilaisia ajatuksia tai näkemyksiä, jopa virheitä voi kommentoida ilman henkilöön käyvään ilkeilyä ja vähättelyä. Kritisoida voi loukkaamatta ja haastaa toisia asiallisesti. Sananvapaus? Kaikki mielipiteethän täällä ovat saman arvoisia - tosin toiset ovat arvokkaampia kuin toiset, ja on aiheita joista on lupa jankuttaa. Alustan tarjoajalla toki on agendansa ja pisnes, kirjoittajalla omansa, aina ne eivät kohtaa. Jos saa "bannit", kannattaako itkeä ja syyttää toisia.

Joskus lienee pakko poistaa, "bannata", mutta on kaikkien -niin foorumin tarjoajan, lukijoiden kuin kirjoittajien- etu, että on runsaasti säällisesti erilaista luettavaa. Silloin lukija viihtyy, alusta elää ja uusiutuu. Ellei uusia kirjoittajia ja lukijoita ilmesty, loppuu happi ja homma pyörii - kuin vanha pieru pilkkimiehen lämpöhaalareissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Alustan tarjoajalla toki on agendansa ja pisnes, kirjoittajalla omansa, aina ne eivät kohtaa. Jos saa "bannit", kannattaako itkeä ja syyttää toisia."

Bannattu ei voi itkeä kuin itsekseen omassa kotonansa, eikä voi syyttää, ei ainakaan julkisesti, sillä bannatulla ei ole oikeutta kirjoitta, eikä näinollen myöskään valittaa, eikä syyttää muita.

Bannatun itku ja valitus ei kuulu tänne asti.
Perheenjäsenet ja seinänaapuri saavat kärsiä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Banneja on kahdenlaisia. Toimituksen antamia, eikä niistä voi valittaa, ja blogistien antamia joista voi erittäin suureen ääneen valittaa.

Kuten usein tapahtuukin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se valitus ei kuulu bannaajan blokissa,
vain niiden blogeissa voi valittaa jotka eivät jakele näitä banneja jotka sitten itkettävät bannattuja.

Bannaajablogisteja voisi verrata vaikkapa koulu- tai työpaikkakiusaajiin.
He eivät halua että muut kuin he itse ovat esillä ja heidän kritisoijansa he haluavat vaientaa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

US-Puheenvuorosta on viimeisten viiden vuoden aikana savustettu kymmenittäin -- ehkä viitisenkymmentä -- parhaita kirjoittajia pois. Lehden linjanvalinta on selvääkin selvempi: yhtäältä maahanmuuttokriittiset ja toisaalta kaikenlaista sateenkaarivouhotusta vastustavat kirjoittajat on siivottava huis pois.

Jäljellä on lapsenomaistakin lapsenomaisempi konformistinen konsensusporukka, joka kokoontuu kynäilemään päivittäin kuin uskollinen ompeluseura ainakin. Kaikkein kaavanmukaisimmat kirjoitukset toimitus nostaa pyörimään karuselliinsa.

Uskollisia ovat toki edelleen poliitikot, joiden on käytettävä jokainen käytettävissä oleva palsta omaa kannatustaan ylläpitääkseen ja kohentaakseen. Poliitikkojen jutut ovat sitten sisällöltään juuri ja vain sitä: yrityksiä pyöritellä poliittisia leimakäsitteitä niin että mainos edes vähän vaikuttaisi.

On sääli että tällainen keskusteluareena aika määrätietoisin linjavalinnoin on tuhottu. Mutta eipä tuolle tietenkään kukaan meistä käyttäjistä mitään mahda. Lähinnä vaihtoehdot koskevat sitä, vetäytyykö vapaaehtoisesti ennen kuin sensuuri iskee.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niinpä. Ja joillain blogisteilla on tämän lisäksi tapana sulkea blogiensa kommentointi kokonaan - keskustele siinä sitten, kun yksi julistaa sanomaansa kuin se kuuluisa käkikello. Käy siis ilmoittamassa aina saman asian säännöllisin väliajoin ja vetäytyy välittömästi takaisin piiloonsa...

Mitä tarkoitat "sateenkaarivouhotuksella"?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""tämän lisäksi tapana sulkea blogiensa kommentointi""

Siis viitisenkymmentä blogistia on häädetty, ja joillakin blogisteilla on jotenkin tämän lisäksi otsaa olla aivan erityisen varovaisia julkaisemiensa tekstien suhteen? -- Jokainen blogi, joka saa peräänsä minkä tahansa laidan vihapuheita, luetaan eri tavalla kuin pelkkä blogiteksti itsessään luettaisiin. Kyse on itsesuojelusta. Meillä kaikilla ei tässä toimituksellisessa linjavalintaympäristössä ole varaa siihen mihin saateenkaarikirjoittajilla on varaa -- minä en tiedä yhtä ainoata sateenkaarikirjoittajaa joka täältä olisi tyystin häädetty. Tiedätkö sinä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6

"minä en tiedä yhtä ainoata sateenkaarikirjoittajaa joka täältä olisi tyystin häädetty."

Minä en tiedä yhtään sateenkaarikirjoittajaa.
Keitä ne on ja pitäisikö ne bannata?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #6

+1 Oikkosella kun jaksat filosefeerataan myöhemmin joskos joku oikea aihekin sille löytyiso.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Tiedän muutamia sateenkaarimyönteisiä ja avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvia henkilöitä, jotka ovat saaneet tänne väliaikaisen kirjoituskiellon ja muutamia, jotka ovat muutoin lopettaneet Puheenvuoroon kirjoittamisen ja kommentoinnin. Tännehän ei ole kenenkään mitenkään pakko tyrkyttäytyä esittelemään käytännössä enemmän tai vähemmän vajaita mielipiteitään, keskusteluohjeet ovat mielestäni selkeät ja oikeudenmukaiset.

"Siis viitisenkymmentä blogistia on häädetty..."

Ainakin Oikea Media näyttää mielellään ottavan suojiinsa näitä totaalisen sananvapauden airueita, joten siinä mielessä "häätö" merkitsee ainoastaan "muuttoa" (white flight).

Selityksestäsi huolimatta blogikirjoitus ilman kommentointimahdollisuutta on aina luonteeltaan julistava, sillä ei ole tarkoituskaan aloittaa dialogia vaan päinvastoin paaluttaa oma näkemys turvallisesti vallihaudan ympäröimään linnakkeeseen.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #20

""blogikirjoitus ilman kommentointimahdollisuutta on aina luonteeltaan julistava""

Siis blogisteissa ja lukijoissa on julistajia, mutta missään raamatussa ei määrätä että kirjoitusten tulisi olla julistavia. Ne voivat olla melkein mitä vaan ylöskirjatuista poliittisista iskulauseista tai saarnaretoriikasta pitkiin pohdiskeleviin esseisiin, joita itse harrastan. Ei "keskustelu" ole mikään sääntö. Historiallisia, sosiologisia ja psykologisia, tai käsitesisältöjä analysoivia esseitä ei pidä antaa julistajien kuitattavaksi yhden rivin mitätöinneillä. Niihin voidaan vastata kirjoittamalla samasta aiheesta toinen yhtä mittava ja pohdiskeleva essee.

Keskustelu on retoriikan viljelyä -- ja retoriikka, puhuttu ja kuuloaistin vastaanottovalmiuksille sovitettu kieli, on kognitiivisesti eri asia kuin kieli jonka käsitteistöt tavoittelevat sisällöllistä pätevyyttä yli käyttötilanteessa vaahtoavien tunnelatausten. Tämä alusta on toimituksen suulla usein ilmoittanut "suosivansa keskustelua" -- mikä siis tosiasiassa voi tarkoittaa vain, että retorista puheenlaatua katsotaan täällä jotenkin suopeasti, kun taas kirjoitetulle kielelle ominaista pitkää lausetta halveksitaan jonkinlaisena jeremiaadina tai "sanahelinänä", mikä määre useinkin kuullaan sellaisten puhe- ja julistustustaitoisten mutta periaatteessa luku- ja kirjoitustaidottomien ihmisten suusta jotka eivät aivoissaan jaksa pitää koossa seitsemää sanaa pitempiä lauseita.

Retorinen huutelu ei todellakaan tarvitse mitään vallihautoja ympärilleen, päinvastoin, sehän hakeutuu yhteen mutapainiin kaikki. Sellainen tuottaa iloa julistajille ja oikeassaolijoille -- mutta ne jotka ovat olleet täällä eniten yleisiä valtavirtatotuuksia kritisoimassa on täältä ajettu pois. Selailin tuossa yhtenä päivänä vuosien takaisia keskusteluja ja päädyin tuohon lukuun -- viitisenkymmentä parasta on sensuroitu pellolle. Se on melkoinen hinta poliittisesta korrektiudesta, jonka ymmärtäminen älyllisenä ja moraalisena epärehellisyytenä olisi kunnollisen kirjoitusalustan toiminnalle ensimmäinen edellytys.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jäljellä on lapsenomaistakin lapsenomaisempi konformistinen konsensusporukka, joka kokoontuu kynäilemään päivittäin kuin uskollinen ompeluseura ainakin."

Onhan täällä Seppo Oikkonen. Mahtaako kommentoija Oikkonen tunnistaa itsensä tästä US:n jäljelle jääneiden blogistien kuvauksestaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Oma näkemykseni on, että juuri "maahanmuuttokriittiset" ovat he jotka viikosta, kuukaudesta jopa vuodesta toiseen pyörittvät samaa levyä, tuomatta mitään uutta näkökulmaa, vaan samaa mantraa toistetaan ja toistetaan.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Olennaisin muutos joka tuossa keskustelussa on tapahtumassa on se joka on hyvin kuvattu Douglas Murrayn bestsellerissa "The Strange Death of Europe -- Immigration, Identity, Islam" -- eli että emme puhu enää sumeasti "maahanmuutosta" vaan näemme nyt yhä selvemmin kuinka historiallinen köysi läpi siirtomaapolitiikan, siirtolaisuuden, siirtotyövoiman, toiskulttuurisen maahanmuuton, pakolaisuuden, ja nyt viimeisimpänä "turvapaikahaun" muodostaa hyvin kiinteän syistä ja seurauksista kutoutuneen punoksen, jota ei voi eikä pidä kuvata ja selittää millään muulla käsitteellä kuin termillä kansainvaellus.

Meneillään ovat historiallisista syistä käynnistyneet ja tulevalla vuosisadalla mahdollisesti satojen miljoonien suuruusluokkaan nousevat, enemmän tai vähemmän organisoiudut ja institutionaalisia piirteitä saavat kansainvaellukset -- ja keskustelussa on olennaisen tärkeää, että ilmiöstä käytetään sitä termiä joka kuvaa ja selittää parhaiten sitä mitä todellisuudessa tapahtuu.

Se ettet itse ole noteerannut "maahanmuuttokeskustelussa" muutoksia voi johtua esimerkiksi siitä ettet ole seurannut keskustelua muualla kuin kotimaassa -- tiedonvälityksellä olisi valtavasti tekemistä jos se haluaisi pitää kansalaisia ajan tasalla yhtäältä kansainvaellusten suhteen, toisaalta tuomalla esiin sosiologisia tosiasioita siitä miten "kovia kognitiivisia tosiasioita "kulttuurit" ovat ja miten vanhat eurooppalaiset yhteiskunnat hajoavat "monikulttuurisuuden" vaikutuksesta.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Yleisesti.
Arto V:lle: "Bannatun itku ja valitus ei kuulu tänne asti." Blogistikaverin "banneista" ainakin, nyyhkitään kaverin blogissa - tai kirjoitetaan omassa blogissa. Blogipohjan tarjoajan kiellosta taitaa olla pahempi valittaa täällä - se tehdään kun kirjoitusoikeus palautuu. Bussiness is business.

Seppo O:lle: Tekstiisi on paha lisätä mitään - ettei tule bannia persauksiin... (((

Juho A:lle: "Mitä tarkoitat "sateenkaarivouhotuksella"?" Vaikka kysymyksesi oli Seppo O:lle, ehdotan: Auttaisiko, jos kuuntelet musiikkikappaleen "Over The Rainbow". (((

Eräs erittäin asiallinen, "maahanmuuttoalalla" työskentelevä, suht harvoin kirjoittava haluaa hyväksyä kommentit ennen julkaisua. Minusta tuo on ihan asiallista.
Voisiko bannien syynä joskus olla oma, "kireä" tyyli ja sanavalinnat sekä turhan oikeassaolemisen inttäminen? Kirjoittajan persoonan halveeraaminen?

Se muuten on totta, että palsta "piristyy" aina vaalien alla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei auta - Ihmemaa Oz -elokuva toistaa ja ihannoi viime vuosisadalla vallinneita käsityksiä miehille ja naisille sopivista sukupuolirooleista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Voisiko bannien syynä joskus olla oma, "kireä" tyyli ja sanavalinnat sekä turhan oikeassaolemisen inttäminen? Kirjoittajan persoonan halveeraaminen?"

Nämä ovat aiheellisia bannin aiheita.

Minä olen saanut yhden ainoan varoituksen ylläpidolta, kun kritisoin tarpeettoman häjysti edesmennyttä kansanedustajaa ja nyrkkeilysankaria, Tony Halmetta.

Varoitus oli aiheellinen ja olen yrittänyt painaa sen opetuksen mieleeni, mutta aina välillä ne opetukset tahtoo unohtua jos innostuu vähän liikaa. :)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

"Varoitus oli aiheellinen ja olen yrittänyt painaa sen opetuksen mieleeni..." Hyvä Arto, ei oppi ojaan kaada.

Oikeanlainen ja oikeista asioista innostuminen ei ole koskaan pahasta. Mitä ovat ne oikeat asiat innostua, sen saa jokainen päättää itse ja kaikkien innostumista on kunnioitettava - ellei mennä innostuksissaan solvauksen puolelle.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Monta vuotta jo täällä ja kiltisti kohdeltu. Ei niin paha paikka!

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Nyt, Elle, kommentoit niin kryptisesti, etten oikein saa kii... ja jos ymmrrän oikein se voikin olla ihan niin väärin (=;
"...kiltisti kohdeltu." Hmmm, jos oli minulle,heh, niin mietin, että onko lähtökohtana "kaltoin kohtelu" automaattisesti. Noh, vitsi...

Yleisellä tasolla pohdin kirjoittamista täällä. Mielestäni joskus - tietyissä aiheissa - lipsuu mainitsemani jankutuksen puolelle, toisin ei saa ajatella, intetään vain. Mutta siihen on oikeus. Eikä siinä mitään, mutta jos joku sitten ns. bannaa, niin sitä saa mitä tilaa. Toki joskus banni voi olla väärin, mutta sellaistakin sattuu. Elämä on... Noista banni-itku-potkareista teksti alkujaan lähti.

Eihän täällä pakko ole. Hupiahan tämä. Kivaa, aurinkoista päivää.
----
Kun edellisen kommentoijan kanssa menivät kommenttit sekaisin, niin olen huomannut, että pidemmissä ketjuissa noin voi käydä, jos kommenttia ei ole kohdistettu oikeaan osoitteeseen esim. numerolla.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

No heh! Minähän olen niin selkeä. Totta kirjoitit kyllä, toisinaan menee jankan puolelle. Täällä ei paista, viileää on vaikka muuta luvattiin.

Toimituksen poiminnat