Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Juorut pilaavat Puheenvuoron

Teukka sitä, persut tätä. Myötähäpeä valtaa aina, kun näen ”herra Hakkaraisesta” tai persuista kirjoitetun "sylky-keskisormi"-blogin täällä Puheenvuorossa. Ei, tuo ei johdu Hakkaraisesta tai persuista vaan blogin kirjoittajan yksipuolisesta aihevalinnasta ja maailmanmieltämisestään. Samat henkilöt tarttuvat toistuvasti jo toisaalla luulle kaluttuihin henkilöaiheisiin ja asenne muutaman rivin mittaisessa blogintyngässä on sama kateus tai katkeruus; piru kun nuo persut pääsivät valtaa, saakeli kun persuille sattuu ja tapahtuu kaiken aikaa, mutta itselle ei enää tapahdu mitään vaan kaikkialle vain sattuu kaikenaikaan.

Tuosta sisälle kasvaneesta tuskallisesta tunnemöykystä syntyy sylkäisyjä, joissa ei nähdä suomalaisen, saatikka maailman politiikan kokonaiskuvaa. On vain outo yksilöllinen vamma puoluetta ja sen jäseniä kohtaa, jotka ovat nousseet politiikan ja somen valokeilaan toimimalla kuten lukemattomat muutkin suomalaiset; tekemällä töitä, maksamalla veronsa, juomalla viinaa, puhumalla välillä löysiä, tekemällä erheitä ja kaikessa tuossa tavallisuudessaan heidät äänestettiin politiikan tekemisen vihreälle oksalle demokraattisesti. Siis demokraattisesti! Mikä mättää? Mikä siinä niin sattuu, että pitää toistuvasti kukkoillen pöyhiä inhimillisten virheiden tunkiolla? Oletko itse virheetön?

Aina kun näen edellä mainitsemia aiheita käsittelevän blogin - niin täällä kuin muissakin medioissa - naksautan varmistimen päälle ja käännän katseeni toisaalle: Onko meillä paras mahdollinen ja virheetön pääministeri? Hoitaako sisäministeri maahanmuuttoasioita kyllin jämäkästi? Miten pärjää valtionvarainministeri tehtävässään? Miten voivat sotet, kikyt, työttömät…, jne? Seurattavaa riittää. Noh, näin meidän kesken, joskus olen sortunut katkeriin juorujuttuihin persuista, ihan vaan että saatoin tämän kirjoittaa. Poliittisille juoruille on hyötykäyttöä aina, kun halutaan hämätä ja häivyttään yhteiskunnan todellisia ongelmia.

Olen seurannut Perussuomalaista puoluetta, joka oli Soinin luomus ja iski politiikan hermoon kun protestille oli tilaus - kun muut möhlivät. Sitten persuille kävi kuten kävi, ja on jo toinen juttu. Aika aikaa kutakin. Mutta nyt, kun eurooppalainen pakolaispolitiikka ”persuuntuun” kovaa vauhtia, lienee monille vaikea myöntää Halla-ahon olleen (toki joskus hiukan töksähdelle esitetysti) kannanotoissaan oikeassa jo ennen vuotta 2015.

Politiikka on taitolaji, johon voi, loppupeleissä, ajaa itsensä sisään vain istumalla eduskunnan istuntosalissa. Toiset tekevät sen paremmin, toiset heikommin. Kun uusi puolue pullahtaa valtaan, on luonnollista, että jäsenistössä on poliittisen käyttäytymisen keltanokkia. Jälleen kysyn: Oletko itse täydellinen? Jos olet, niin sitten olkoon menneeksi.

Tyypillistä on se, että kun hakkaraisista ja persuista kirjoitetaan mitä tahansa, kommenttijono kasvaa ”vain minä olen oikeassa, outs, töks, köks"– tokaisuilla. Toisille se voi olla meriitti. Koen kiusallisena, että tuollaisesta triviaalista asiasta kinataan, mutta kovaa faktaa kirjoittavien blogit jäävät vaille keskustelua.

Seuratessani väyrys-hakkarais-persu-akselin panettelukinasteluja täällä, joudun pakosta miettimään: Ovatko sen arvoisia ja nostavatko Puheenvuoron arvoa debattiareenana? Joten näin juhannussaunan jälkihöyryissä; lämmitetään uudelleen ja… hikoilkaamme ja vihtokaamme kaikki katkeruuden kauna pois mielistämme. Suunnataan katse sen lähellä löyhkäävän juorujärven toiselle puolen ja kas, siellä kauempana onkin vielä poliittisia ongelmia yllin kyllin reposteltavana ilman inhokkaita ihmisjuoruja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minuakin on hämmästyttänyt tämä jatkuva juoruilu hyvin mitättömistäkin asioista, jotka yhden ihmisen tekeminä eivät luulisi moniakaan lukioita kiinnostavan. Puheenvuorokin menee sen ansiosta jatkuvasti huonommaksi, vaikkei niitä lukisikaan.... Osa blogisteista vielä lisää ihan piruuttaankin löylyä lisää,jotta koko esitys pysyy monta päivää etusivulla... Se tulee olemaan vielä koko alustan loppu, jos ei sitä mitenkään rajoiteta edes yhteen blogiin päivässä. Hakkarainen tekee mitä tekee, mutta ketä se oikeasti kiinnostaa?... Olenkin odottanut, että joku asiallisesti siihen osaisi puuttua. Kiitos!.... En ole persu, mutta tunnen myötätuntoa heitä kohtaan, kun leimakirves näyttää yleistävän koko joukon aina samaan nippuun..... Ja mitä tulee Halla-ahon niin hänen ajatuskulkunsa ovat usein hyvin perusteltuja ja fiksuja. Hänkään ei ole koko puolue, vaan lähinnä Hakkaraisen vastakohta:)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

1. Parlamentti on arvovaltainen ja viime kädessä tärkein demokratian toteuttaja.
Sen jäsenten käytös, kielenkäyttö ja esiintyminen julkisuudessa, myös aivan omaehtoisesti mediassa, on siis merkitsevää.

2. Jussi Halla- ahon linjaukset ja ilmaukset ovat varsin usein varsin tyrmistyttäviä yhteiskunnan keskeisten arvojen kannalta.
Esitettiin ne kuinka nokkelasti hyvänsä.

3. Jos jokin puolue systemaattisesti vaatii solvausten , uhkailujen ja törkeän puheen sallimista , on aika tekopyhää tuomita se silloin, kun kohde on heidän mielestään väärä.
Se pitäisi tuomita aina.

4. Juoruilusta on syytä puhua silloin, kun ruoditaan keksittyjä tai liioiteltuja juttuja ihmisten yksityiselämästä.
Tai kehitellään kuviteltuja salaliittoja , joissa samalla loukataan yksityisyyttä.
Parlamentaarikon, presidenttiehdokkaan tai puoluejohtajan julkisen toiminnan arvostelu ei ole juoruilua.
Se voi kyllä olla ilkeää, typerää, julmaa tai mautonta .
Näihin taitavat kyllä syyllistyä juurikin sen joukon tukijat , jota tässä nyt kovasti puolustetaan .

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En tiedä mitä ja missä julkaisuissa olet nähnyt uhkailuja ja törkeää puhetta. Niitä julkaisuja en itse lue, eikä pitäisi muidenkaan sitä tehdä. Ainahan joukossamme on elämään katkeroituneita ihmisiä, joille nähtävästi tuottaa iloa solvata muita. - Tai ainakin keksiä henkilöön käyviä solvauksia, joita ei korvat punoittamatta voi lukea. Täälläkin puheenvuorossa niistä jotkut ovat kirjoitelleet. Mitä se hyödyttää ketään muuta toistella niitä täällä, kuin ehkä törkykirjoittajan omaa heikkoa itsetuntoa..

”Pahoja murtumia on jo tapahtunut sivistyksen ulkokuoressa nk. hyvien tapojen, etiketin noudattamisessa, jonka tarkoituksena on tehdä lähimmäisten elämä ja ihmisten keskinäinen kanssakäyminen mielyttäväksi.” - Näin kirjoitti muinoin mm. Pekka Kuusi . Ajat ovat tietysti toiset, mutta ehkä olisi kaikille mukavampaa ottaa askel taaksepäin, eikä kirjoittaa ihan kaikkia mieleen tulevia ikäviä ja solvauksen merkit täyytäviä kommentteja.

Usein myöskin väärinymmärrys on tavallisempaa kuin uskoisikaan, mm. Halla-ahon teksteissä. Niihin kaikkien ymmärrys ei myöskään näytä aina riittävän, kun tehdään liian nopeita arvioita, ilman laajempaa näkemystä.

Ilkeää, typerää ja mautonta tekstiä saa lukea molemmin puolin leiriä ja usein se kumpuaa tunteesta, että hyökkäys on aina paras puolustus”. Syvästi loukatut ihmiset hyökkäävät aina ärhäkämmin ja sen saa täällä myöskin usein huomata. Liian usein!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jussi Halla- ahon linjaukset ja ilmaukset ovat varsin usein varsin tyrmistyttäviä yhteiskunnan keskeisten arvojen kannalta."

Aika tyrmistyttävä oli aikoinaan Halla-ahon esitys leirien perustamisesta elintasosiirtolaisille ja nyt sitä kaikki kannattaa. Arvot muuttuu realiteettien sitä vaatiessa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

1. Eivät kaikki kannata .
2. Kaikkien arvot eivät muutu uhkailulla tai populistisella propagandalla. Joidenkin kyllä.
Opportunistit ovat kuitenkin epäluotettavia kannattajia - joskin usein hetken innokkaimpia .

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Halla- ahon someviestintä on usein täynnä ilkeilyä, solvauksia ja uhkauksia. Yleistäviä, tietoisesti loukkaamaan tarkoitettuja luonnehdintoja kansoista ja kansanryhmistä.
Kun puolueen nimenomainen tavoite on " kansanomaisuus" ja "eliitin jargonin" vastustaminen, ei voi edes vedota siihen, että tässä puheenjohtajan viestinnässä on jokin vain älymystölle avautuva jalompi ulottuvuus.
Nokkela sanailu ei pyhitä eikä jalosta vihamielisyyttä ja ilkeyttä, joka usein tuntuu itsetarkoitukselliselta.

Vihapuheen , törkeyksien ja uhkailujen innokkaimmat puolustajat löytyvät juuri tämän mestarin joukoista.

Juha Hämäläinen

Samaa mieltä ja esitän mielipiteeni profiilikuvalla, koska toimitus ei ole poistanut profiiliani toistuvista pyynnöistä huolimatta!

Tämä on menetettty!

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Iso käsi ja "ylä femma" kaikille kommentoijille.

Kaija K. #2; erityismaininta, kun perustelit hyvin asiasi. Olen vahvasti linjoillasi.

Helena S. #3: Olet yhdessä kohtaa oikeassa; "Juoru" ei ole tässä yhteydessä paras sanavalinta, mutta päädyin kun halusin lyhyemmän otsikon. Kaikki asian kuitenkin ymmärtävät. Ehkä irvailu, panettelu, jankuttaminen olisivat sanoina paremmin paikoillaan.

Juha H. #6: "Tämä on menetettty!" - on aika pätevästi sanottu - ihan pätevä on "profiilikuvasikin".

Oikeastaan olen pettynyt. Odotin paljon ja pahoja kommentteja, kun mainitsin kolme avainsanaa; Hakkarainen, persut ja Väyrynen. Täähän on vielä siistii. Ehkä tulokulmani aiheeseen oli väärä "ammattikommentoijille".

Nostaisin tekstistäni tämän virkkeen: "Poliittisille juoruille (panettelu) on hyötykäyttöä aina, kun halutaan hämätä ja häivyttään yhteiskunnan todellisia ongelmia.
Turhan usein tuntuu tuo unohtuvan. Panetteluissa on 99 prosenttia poliittista peliä. (%-luku on vain viitteellinen.)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minäkin olen pettynyt vähäiseen kommentointiin, joita olisi ollut mielenkiintoista lukea. Kyllä minustakin irvailu, alatyylinen panettelu olisi parempi ilmaisu kuin juoru. Vaikka eihän vielä peli ole menetetty:).

Tänään oli kaunis ulkoilusää, mutta huomenna luvataan sadetta ja kylmää, joten eiköhän kansa viihdy silloin taas paremmin blogien parissa kuin ulkona.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jos sallit pienen pienen leikinlaskun samalla tuohon kommenttiisi, niin tässä tulee.

Eihän säällä pitäisi olla merkitystä kuinka täällä irvaillaan, saivarrellaan ja syytellään erimielisiä kommentoijia/kirjoittajia. On sillä kuitenkin suuri merkitys. Sateella täällä käy kumma kuhina noilla edellä mainituilla osa-alueilla ja varsinkin niissä kirjoituksissa, joista Matti Jussi Korhonen kertoo olevansa pettynyt nyt tähän kirjoitukseen saaduissa kommenteissa.

Kyllä näyttää siltä, että alusta hiipuu hiipumistaan. Itse en kerta kaikkiaan jaksa ainaista samojen aatesuuntaa olevien erimielisiä purkauksia epämiellyttävällä tavalla. Luetun ymmärtäminenkin näyttää olevan pahasti pielessä tai sitten haluavat vain tehdä ns. tikusta asiaa jotta voivat esiintyä parempina ja kaiken tietävinä. Olettavat sellaista jota ei ole sanottu. Lienee kiva harrastus mennä toisen pään sisään ja kuvitella omia fantasioita.

Sadetta jään odottamaan tälle päivälle. :D

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen Vastaus kommenttiin #14

Sirpa A, #14: Olen aina arvostanut napakoita ja asiallisia kommenttejasi, silloin kun täällä seilaan. Huomaatko muuten miten täällä tullaan tutuiksi - ainakin ajatusten osalta.

En kai mä kommentointiin pettynyt - en yleensä odota mitään - vaan siihen, että odotin saavani reilun annoksen kuraa, kun mainitsin tekstissäni nimet joiden mainitsemisesta täällä yleensä sana lähtee lapasesta.

Eli "kokeiluni" siinä mielessä "epäonnistui" (((

US on vain yksi alusta ja joskus joillakin se näyttäisi nouseva ehkä liiankin tärkeäksi. Tulee mieleen eräs työilmapiirikonsultti, jonka mukaan työpaikkojen suurin ongelma on se, että ihmiset unohtavat olevansa töissä, käyttäytymissäännöt unohtuvat ja epäolennaisuuksista kinataan.
Niimpä täälläkin, kun tulee toistuvasti 130 kommenttia jonkun ihmisen heikkoudesta irvaillessa, niin ...., ravistelua ehkä tarvittaisiin - miten ja minkälaista siihen nyt osaa kyllä antaa avaimia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #15

Matti Jussi, kiitokset kommenttieni arvostuksesta. Juu, ymmärsin kyllä mikä kirjoituksesi pääpontti on. Taisin vain oikoa mutkia niin sanotusti, kun esitin kantaani tuohon. On juuri noin kuten sanot. Vain tietyillä sanoilla kirjoituksessa on suunnaton vastavoima.

Kokeilu ei ehkä tällä kerralla onnistunut kuten toivoit, mutta seuraavalla kerralla kun hieman vielä enemmän painotat kirjoituksessa noiden sanojen hyvyyttä, niin jopas tulee kommentteja siitä toisesta sävystä. Tuosta olen ihan varma. ;)

No, ei yksin taida kuitenkaan US olla mainitsemassasi suhteessa erilainen yhteisö, sillä luin äsken politocon kirjoituksen, jossa tuotiin selvästi esiin myös EU:n sisältävän samanlaista ilmapiiriin liittyvää epäsuhtaisuutta. Noin hieman hillitysti kuvattuna. Ei EU:ssakaan taida johtohenkilöiden kemiat aina olla yhtenevät vaan sanansäilä lentänee sielläkin. Tosin kuitenkin "asiallisemmin" sanakääntein kuin yleisissä keskusteluareenoilla.
https://www.politico.eu/interactive/in-pictures-ca...

Linkin kirjoitus kuvineen ei ole ainoa, jossa on eu johtajien kokousten kaaosta kuvailtu. Kaikkeahan edes toimittajat eivät pääse näkemään. Toiseesa kirjoituksessa kerrotaan kuinka Italian uusi ministeri Conte piti räväkän puheen, eikä hyväksynyt muiden esittämiä kantoja maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Joten eipä ihme, että monet kysymykset jäivätkin tästä vaille hyväksyntää.

Tiina Teittinen

Voisiko olla ettei itse klikkaisi auki kyseistä blogia. Itse teen niin yhden asian bloggaajien kohdalla, mutta myös henkilöihin kohdistuvien älämölöjen osalta.
Kyllä joukkodissaaminen lopulta vaikuttaa.
Vapaa mielipidealusta sallii kaikkien kukkien kukkia, vaikken aina itsekään ymmärrä.
Mutta eikös se ole eläiten koulutuksessakin toimiva keino että ei toivottu käytös jätetään huomiotta.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

#10: No joo, tottakai voi olla klikkaamatta. Olet aivan oikeassa, että kukkien on annettava kukkia. Entäs rikkaruohot? ((=;

Minäkin käytin tuota kukkavertausta ja kirjoitin hieman kriittisen blogin turhasta turhan inttämisestä ja ilkeilystä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En minäkään niitä usein katso ollenkaan, mutta lähinnä seurailen uteliaisuudesta välillä peukuttajia:) Arvailen kuinka oikeassa olen nimien suhteen. Olen kehittynyt paljon ajan kuluessa:) Siis leikin..

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllästyminen ja turhautuminen.
Kun aito pohdintahalu näyttää loppuneen ja pelkän julistuksen sisällön arvaa nimestä , kommenttimassan saa kyllä saaliikseen määrätyillä kikoilla, mutta vain niillä.

Mutta mitä arvoa sillä on?
Käyttääkö joku tätä todistaakseen, että " kyllä kansa tietää" ja on tätä mieltä.?
Onneton hän, joka niin tekee.

Pekka Iiskonmaki

''saakeli kun persuille sattuu ja tapahtuu kaiken aikaa, mutta itselle ei enää tapahdu mitään vaan kaikkialle vain sattuu kaikenaikaan.''

Se kertoo suomalaisten näköalattomuudesta, laitostumisesta jatkuvan holhouksen ja sääntelyn ilmapiirissä.

Olen jo vuosia tuntenut sääliä suomalaisia kohtaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

No, kyllä tässä yritetään päivä kerrallaan sinnitellä ja välillä käydään Tallinnassa virkistäytymässä:) Miten muuten on virolaisten kanta maahanmuuttoon, jos olet Pekka heidän nettikeskustelujaan seurannut? Ei ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä kyllä Tallinnassa näy juuri koskaan, ei ainakaan kaduilla. Mistä se johtuu?

Toimituksen poiminnat