Ajatuksia elämän aavalta ulapalta

Käydäänkö Ruotsissa sotaa?

Ylen Aamutelevision kirjailijahaastattelussa (to. 20.12.2018) oli Antti Tuuri ja aiheena viimeisin ruotsinsuomalaisista siirtolaisista kertova kirja Aavan meren tuolla puolen.

Kirjailija Tuuri teki selväksi, että suomalaisten muuttoa Ruotsiin 1960-70- luvuilla ei voi rinnastaa nykyisiin pakolaisiin. Tuolloin Ruotsissa oli työvoimalle ”imua” ja Suomessa ”työntöä”. Ruotsi tarvitsi ”muunmaalaisia” tekemään työt, joita ruotsalaiset eivät halunneet tai heitä ei ollut riittävästi niitä tekemää. Suomessa oli "työntöä" koska "talonpojan tappolinja" synnytti työttömiä, jotka hakeutuvat sinne missä työtä on – tällä kertaa Ruotsiin. Suomalaiset -jugoslaavit ja italialaiset- olivat autojen ja lentokoneiden valmistusketjun ”robotteja”. Siirtolaistyövoima siis ylösrakensi hyvinvoivaa Ruotsia ja sen teollista mahtia.

Vaikka ruotsinsuomalaisista kerrotaan, että he vain joivat ja tappelivat, Tuurin mielestä on huomattava, että toisessa ja kolmannessa polvessa heidän jälkeläisistä on tullut kunnollisia, jopa korkeasti koulutettuja maan kansalaisia. Aamutelevision haastattelua suoremmin Tuuri ilmaisee asian kirjassaan (Matti Mäkelän kirja-arvostelu, HS. 06.10.2018): ”Suomalaiset painoivat töitä, rakensivat omakotitalot ja halusivat tulla yhtä hyviksi kuin ruotsalaiset. Nämä uudet tekevät alueestaan gheton, rakentavat rikollishallinnon, jonne vääräuskoiset eivät pimeällä uskalla mennä.”

TV-haastattelu liukui Rinkebyhyn, joka oli suomalaistenkin asuma, rauhallinen lähiö, nyt tunnettu väkivaltaisuuksistaan. Mielenkiintoinen, jopa voimakas, oli Tuurin tapa verrata Ruotsin lähiöiden tilannetta sotaan. Mitä muuta se on, jos lähiössä palaa 200 autoa ja ikkunoista heitellään molotowin koktaileja - jopa suomalaisten kouluun, kuten tapahtui ja jonka Tuuri sanoi olleen kirjailijalle tarjottimella ojennettu tosiasia, kuvaus Ruotsin tilanteesta jota ei voinut olla käyttämättä.

Kirjailija Tuuri toivoi, ettei meillä tehtäisi samoja virheitä. "Mitä virheitä", toimittaja kysyi, "Ettei ulkomaalasia koota samaan paikkaan ja anneta muodostua ghettoja", Tuuri vastasi ja näki ongelmana jos maahanmuuttajat jäävät ilman työtä ja koulutusta. Tässä vaiheessa toimittaja halusi lukea otteen kirjan sivulta, jossa eräs suomalainen siirtolainen toteaa Rinkebystä: "Pitkään aikaan täällä ei ole näkynyt muuta valkoista kuin silmän valkuaisissa ja hampaissa." "Aika rasistisesti sanottu", toimittaja totesi.

En ole lukenut Tuurin uusinta, mutta jos toimittajan lukema lause on kirjan rasistisin, en olisi huolissani. Ongelma olisi, jos kirjailija ei uskaltaisi kirjoittaa niin kuin ihmisillä on tapana puhua. Edelleen on ihmisiä, jotka sanovat mitä ajattelevat, pohtimatta sanojen ja sanontojen arvovarauksia etukäteen. 1970-luvulla suomalainen siirtolainen saattoi olla ”rasisti” nykykatsannossa ja samaan aikaan tehdä töitä rintarinnan minkä maalaisen kanssa tahansa. Jos kaveri oli hyvä työssään, rasismi näivettyi siihen. Myös ruotsinsuomalaiset leimattiin yhdeksi juopottelevaksi ja väkivaltaiseksi joukoksi. 

Sodista paljon kirjoittaneen Tuurin vertaus Ruotsin lähiöiden väkivallasta sotaan oli vahva, mutta tuskin harkitsematon. Tuo innosti ykstyisajatteluun. Onhan sota jo saanut uusia muotoja, kuten kyberhyökkäykset, hybridisota, mielipidemuokkaus, vihreät miehet, terrorismi, jne. Pitäisikö Ruotsin lähiöongelmat ja terrorismi ottaa uuteen tarkasteluun ja puhua ”sodasta", hyväksyä tosiasia, että keskuuteemme on - tavalla tai toisella - tullut henkilöitä, jotka - syystä tai toisesta - käyvät ”sotaa” länsimaista hapatusta vastaan. Jos laskemme yhteen kaikki kolmen viimeisen vuoden aikana Euroopassa terrorismin uhreina kaatuneet, voisi miettiä: Mitä rauhanprojektille nimeltä EU on tapahtunut?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Matti Simonaho

"Vaikka ruotsinsuomalaisista kerrotaan, että he vain joivat ja tappelivat, Tuurin mielestä on huomattava, että toisessa ja kolmannessa polvessa heidän jälkeläisistä on tullut kunnollisia, jopa korkeasti koulutettuja maan kansalaisia."

On humioitava että kyseessä on n k yleistys.

"Käydäänkö Ruotsissa sotaa?"

Kai se kertoo jotain, että "Ruotsin pääministerillä on turvaluokitus neljä, viidestä joka on sodan ajan turvaluokitus".

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Sota tai ei niin euroopassa on todella paljon alueita joihin n.s. tavallisella ihmisellä ei ole menemistä jos haluaa pysyi terveenä ja elävien kirjoissa.
Brasilian tuleva presidentti kertoi puheessaan että euroopassa on "elinkelvottomia" alueita "siirtolaistulvan" takia. Ja kaikesta päätellen nämä alueet vain lisääntyy ja suurenee myös Ruotsissa.
Ja kait tota voisi kutsua jonkinlaiseksi sissisodaksi jossa aseellisesti kasvatetaan omaa aluetta ajamalla pottunokkia koko ajan kauemmaksi.
Montako pommi-"iskua" Ruotsissa on tehty tänä vuonna? Taitaa olla kymmeniä ja jopa poliisia vastaan, maassa jota stuppi kutsui maailman turvallisimmaksi.

Matti Simonaho

Expressen -lehti ( https://www.expressen.se/nyheter/almedalen/ryska-a... )haastatteli Venäjän suurlähettilästä Heinäkuun alussa 2018, joka varoitti erittäin vakavaluonteiseen sävyyn Ruotsin Pääministeri Stefan Löfveniä.

- Ruotsin pääministeri osoittaa aina Venäjän pahimmaksi viholliseksi ilman minkäänlaisia todisteita. Nyt olemme väsyneet siihen. Ei ole väliä, oletko pääministeri, paavi tai Jeesus Kristus, perusteettomia syytöksiä ei saa esittää. On ymmärrettävä että perusteettomiin syytöksiin vastataan. Toivottavasti seuraava hallitus muuttaa Venäjän politiikkaansa. Ruotsin ja Venäjän väliset suhteet ovat niin pahat, etteivät ne enää pahemmat voi olla, Venäjän suurlähettiläs Viktor Tatarintsev sanoo.

Ruotsin Puolustusministeri Peter Hultqvist ei kommentoi Venäjän suurlähettiläs Viktor Tatarintsevin sanomaa. Peter Hultqvistin - ja monien muiden Ruotsalaispolitikkojen - sanomiset kuluneen 5 vuoden aikana ovat olleet sellaisia, että ne ovat vaikuttaneet yhteyksien heikkenemiseen nykyiseen 0 -pisteeseen saakka.

Vaikka Venäjän suurlähettiläs Viktor Tatarintsev on esittänyt Venäjän olevan väsynyt jatkuviin perusteettomiin syytöksiin ja että niin kutsuttu 0 -piste on saavutettu, Ruotsin Pääministeri Stefan Löven kiistää huonot suhteet Venäjään.

Venäjä on valmis katkaisemaan diplomaattiset yhteydet Ruotsin kanssa johtuen tämänhetkisen Ruotsin hallituksen julkisesti esittämistä perusteettomista syytöksistä. Sen lähemmäs avointa Venäjä - Ruotsi välistä konfliktia ei voi tulla kuin nyt on. Mihin Venäjä asettaa toivonsa, ettei niin käy, on Ruotsin uusi hallitus.

Suomesta Venäjä on sanonut että suhteet Suomen ja Venäjän välillä ovat samat kuin ennen Ukrainan kriisiä. Merkitsee sitä että "Pariisin rauhansopimus 1947, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7, 8, ja 9 artikla on pöydällä".

Matti Simonaho

"Mitä rauhanprojektille nimeltä EU on tapahtunut?"

EU ei enää ole sitä mihin aikanaan liityttiin : http://mattiesimonaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ruotsin sisäinen rapautuminen hivuttautuu entistä pienempiin kaupunkeihin. Pikkukaupunki rannikolla Gävle 75 t. asukasta, jo 38 autoa syttynyt ihan omia aikojaan parisa viikossa. Ketään ei ole pidätetty. Asukkaat ovat huolissaan ja alueen asujaimisto vaihtunee kiihtyvällä vauhdilla. Tyhjeneviin asuntoihin muuttaa sosiaalituen varassa eläviä, yllättäen ei - paikallisia. Nämä eivät työllisty, eivät integroidu, kuin keskenään.

Mm ssa Rinkeby, Botkyrkan ja Hammarkullen ova oivina esikuvina ja viitoittavat varmasti tien tulevaan. Vallitseva kehityssuunta ei ole muuttumassa.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/mote-i...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Olin Tukholmassa viime keväänä, ja vanhojen työtovereiden kanssa ajeltiin ympäri kaupunkia, myös lähiöissä. Ystäväni olivat täydellisen kyllästyneitä paskapuheisiin siitä, että mitään ”ongelmaa” ei olisi. Näinhän minä omin silmin sen gettoutumisen, jota Ruotsissa asuessani ei ollut. Ampumistapauksia on käytännöllisesti katsoen päivittäin, eivätkä tekijät jää kiinni. Poliisi on kuulemma täysin voimaton tietyillä alueilla, eikä pelkästään Tukholmassa. Toinen ystäväni johtaa viimeistä vuotta suurta asianajotoimistoa, toinen toimii Karolinskassa ylilääkärinä, eli ei kumpikaan edusta mitään ”työtöntä raappahousujengiä”.

Kävin myös Pariisissa kesällä. Vuodesta 2015 lukien (terroristihyökkäykset) n. 10 000 sotilasta on partioinut Pariisin ja muiden Ranskan kaupunkien katuja poliisin lisäksi. Pariisi ei oleennenkään kuulunut maailman siisteimpien pääkaupunkien joukkoon, mutta nyt se oli paikoin varsinainen sikolätti. Joka ainoan Pariisin synagogan edessä partioi sotilas. Kolme juutalaista kollegaystävää on muuttanut pois Ranskasta, yksi Yhdysvaltoihin, kaksi Israeliin kasvaneen antisemitismin takia. Siis Israeliin, jossa kuitenkin tuntevat olonsa turvallisemmaksi kuin Ranskassa.

Suomessa, ulkomaalaisväestön vähyydestä huolimatta, gettoutumista tulisi pyrkiä välttämään viimeiseen saakka. Kaikista ongelmista tulisi puhua niiden oikeilla nimillä, eikä huutaa rasismia täysin väärissä paikoissa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Islamilaisesta maailmasta tuleva humanitaarinen maahanmuutto on ongelma, kuinka kauan Euroopan päättäjiltä menee näin yksikertaisen asian tajuamiseen. Muslimit elävät jo ajanlaskunsakin mukaan eri vuosituhannella, eivät he tule keskenäänkään toimeen, miten he voisivat elää ihmisiksi Euroopassa, jonka arvomaailmaa he eivät ymmärrä muilta osin kuin miten se heitä hyödyttää. Eurooppa on oman humanisminsa vanki koska tarjoaa ihmisoikeuksia niille, jotka ovat valmiit ottamaan ne pois niiltä, jotka suojaa heille tarjoavat.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ja aivan samaan paskakaivoon voi laittaa Karjalan evakkojen vertailun somalaihin,irakilaisiin ja afgaaneihin. Puhetta, jolla ei ole mitään pohjaa. Kyseessä olevien Suomen kansalaisten siirrot Suomen rajojen sisäpuolella. Jos näitä verrataan, niin miksi em Afrikan ja Lähi-idän väki ei mene heti seuraavaan turvalliseen paikkaan? Tai siirry oman maan sisällä turvallisempaan paikkaan?

Joillakin on tarve pitää suomalaisia erityisen paskoina, joka asiassa. Itse en tunne kuin Ruotsiin töihin menneitä ja itsensä elättäviä Suomesta aikoinaan lähteneitä immeisiä. Tarve morkata ja vertailla suomalaisia elintasopakolaisiin on suuri? Lienee kertoo jostain paremmasta isänmaallisuudesta?

Matti Simonaho

30 vuotta Ruotsissa asuneena 1970-2000 välisenä aikana, sekä Suomesta kuluneen 18 vuoden aikana tilannetta objektiivisesti seuranneena, olen nähnyt "kehityksen". Aikaisemmin väkivalta oli hajanaista, mutta nykyään on havaittavissa järjestäytyneisyyttä. Pääsääntöisesti jossain vaiheessa tulee vähän aikaa hiljaista, ja sen jälkeen alkaa tapahtua. Väkivalta suuntautuu kaduilta sinne missä valta ja raha on.

Suomen kannattaisi sulkea rajansa, siivota olemassa oleva "sotku", ja ottaa vastaan vain perheitä. Perheet yleensä kaikissa Etnisissä Kansoissa ajattelee lasten parasta, eikä lasten raiskaamista - yksinkertaisesti kuvailtuna.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Saksassa vissiin kaikki suurimmat lentokentät hälytystilassa, syy tietenkin terrorismiepäily ja sotilaat vartio niitä. Rauhanunionissa on nykyään melko rauhatonta.

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mieluummin, kuin laitat linkkejä maksumuurin takaisiin tietoihin, kirjoittaisit itse yhteenvedon sisällöstä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

”Suomen kannattaisi sulkea rajansa, siivota olemassa oleva "sotku", ja ottaa vastaan vain perheitä. Perheet yleensä kaikissa Etnisissä Kansoissa ajattelee lasten parasta, eikä lasten raiskaamista - yksinkertaisesti kuvailtuna.”

Noinhan se on. Outoa vaan on se, että yksinkertaisen oivalluksen tekeminen on läntisessä Euroopassa ollut tähän asti vaikeaa, tai lähes mahdotonta. Ongelmathan vaikuttavat samansuuntaisilta joka puolella, eikä päättäjien ilmeisen idiotismin aiheuttamia ongelmia enää pystytä ratkaisemaan.

Btw. Päättäjien höpöpuheet kv. sopimuksista voidaan toki työntää roskiin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Radikalismi kasvaa, varsinkin nuoriso radikalisoituu euroopassa.

https://www.breitbart.com/europe/2018/12/20/secula...

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Eihän Ruotsissa mitään ongelmia ole ? Pekka Töpöhännän tuhmat
kaverit Pilli ja Pullahan siellä vain viskovat käsikranuja
ja ammuskelevat toisia tuhmia otsalohkoon. Kulttuurien pakko-
rikastusta saamme pikku paloina suuren maailman eurooppalaiseen
tyyliin jatkossakin. Siitä pitävät takuuvarmasti huolen kaikki
nykyiset monikulttuurisuutta ja etenkin islamia halaavat valta-
puolueet. Täytyy toistaa koko kehitys kantapään kautta jetsulleen
samoin, kuten Ranskassa, Saksassa tai Ruotsissa. Jankataan kotou-
tumisesta, poltetaan satoja miljoonia euroja, alennutaan kynnys-
matoksi kutsumattomille vieraille, revitään Suvivirsi ja Enkeli
Taivaan värssyt virsikirjasta, jottei Ibrahimin turbaani menisi
solmuun ? Koko ajan huoli Ylellä, Hesarilla ja maailmanparantajien
kuplissa, miten voisimme parhaiten uhrautua, jotta kiintiöpakolais-
kersa saisi riittävää arabianopetusta, täydet tulkkipalvelut tai
kaikkea sitä sallittua halalia, jota ilman hän tuntee itsensä
rasistien ympäröimäksi kovassa pohjoisessa maassa, nimeltä Suomi.

Hyysätään, huolitaan, kudotaan samoja silkkisukkia vuodesta toiseen,
jotta me vääräuskoiset voisimme pelastaa täysin toisen kulttuurin
aivopesun saaneet länsimaiseen auvoon. Missä tämä auvo on onnistunut ?
Yle syöttää kuin sarjatulella nyyhkytarinoita ja tuhannen ja yhden
yön värittyneitä satuja, joissa suomalainen on juntti, sika ja aina
ihan hiton rasisti oikeesti, kun kyse on Mustafasta. Jorma on natsi.

Olisiko syytä kertoa etenkin itämaiden tietäjille, että suomalaiset
juntit eivät kaipaa kultaa ja mirhamia. Vaan rauhaisaa yhteiseloa ja
suomalaisten tapojen ja kulttuurin kunnioittamista. Tai ainakin sitä,
että naapurin 10-vuotias Pirkko ei ole todellakaan yleinen jakorasia.

Matti Simonaho

"Radikalismi kasvaa, varsinkin nuoriso radikalisoituu euroopassa."

Syy kai on se että maahan tulee ullkomailta tunnusmerkistönsä mukaan Natsismia, rasismia, fasismia, terroria, terrorismia, vihaa kaikkea länsimaalaista kohtaan - jota virheellisesti kutsutaan "kulttuuriksi" ja "uskonnoksi", ja sen vastapaino on että maan sisäiset vastastineet kasvavat.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Islam sharialakeineen ei toimi länsimaisessa oikeusvaltiossa ja demokratiassa.

Poliittinen islam on totlitaarinen järjestelmä kommunismin ja fasismin tavoin.

Törmäyskurssilta ei voi välttyä.

EU:n ulkorajat on turvattava tai EU on kohta entinen.

Ollisi uskallettava nähdä tosiasiat.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Tännehän on tullut kommentteja ja aihe huomioiden aivan asiallisesti. Kiitos siitä. Aiheenahan oli kirjailija Antti Tuurin haastattelu ja ruotsinsuomalaisista nopeasti muuttuvassa Ruotsissa kertova kirja Aavan meren tuolla puolen.

On aina mukava seurata haastattelua, jossa haastateltava "johtaa" keskustelua provosoitumatta silloinkin, kun aiheen käsittely ei kulje haastattelija toivomalla tavalla. Siirtolaisuutta käsiteltiin asiallisesti. Rasismi-sana mainittiin kerran toimittajan toimesta, kun hän nosti esiin lauseen, jossa kirjan henkilö ilmaiseen ajatuksensa hiukan hiomattomasti ja "epämuodikkaasti", kuten tavan ihmisillä joskus on tapana, olematta silti läpeensä pahoja ihmisiä.

Olipa Tuurin tekstistä yleensä mitä mieltä tahansa, yhdessä hän ei petä: Tausta työ on laajaa ja faktat ovat kohdallaan. Haastattelusta sai sen kuvan, että kirjailija katsoo ja kuvaa tilanteita sellaisina kuin ne ovat. Tuurilla ei näytä olevan mitään tarvetta puhaltaa lisää hämäyssumua jo muutenkin häivytettyjen ikävien tapahtumien ylle. Samalla hän oikoo vahvasti vääristyneitä mielikuvia eriaikakausien siirtolaisuusaalloista ja niiden rinnastamisesta nykyiseen pakolaisaaltoon, joka ponnista aivan eripohjalta kuin varsinainen siirtolaisuus.

Kun tartuin tuohon terrorismi /sota-vertaukseen, ajattelin jotenkin näin: Pitäisikö terrrorimin tarkasteluun löytyä uusi näkökulma, jossa puhutaan asioista oikeilla nimillä, tosiasioita kaunistelmatta. Siis jotenkin noin - täydentäkää.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Voi helevata mitä touhua Saksassa.
Varmaan ihan vahingossa unohtu toivottaa hyvää joulua, muisti sentään aikaisemmin toivottaa häpi ramadan.
https://www.rt.com/news/447116-germany-migration-m...
No ei siinä mitään Malmö unohti myös sanan joulu ja nyt siellä vietetään pelkkää "talvea" .

Matti Simonaho

Hyvää uutta vuotta (talvipäivänseisaus)!
Tänään on vuoden ensimmäinen päivä, jolloin aurinko nousee aikaisemmin ja laskee myöhemmin kuin edellisenä päivänä - joka oli edellisen vuoden viimeinen vuorokausi. 1 vuosi on 360 vuorokautta.

Uuden Vuoden jälkeen on valaistumisen aika, Joulu, Christmas. Valasistaan tässä sen verran, että jokainen nimi tarkoittaa jotain - varsinkin vanhassa Maailmassa. Koptinkielinen, Kreikan aakkosilla kirjoitettu ιησους (ihsous, Suomessa Jeesus) tarkoittaa "viisas".

Jos "ei usko Jeesukseen" niin voi

Jeesus sanoi (jotain) = Viisas sanoi jotain.

Esimerkiksi lasten viettelemisestä viisas sanoi aikanaan; 6 Mutta joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen. (Asiakokonaisuudesta otettu, R 1933/1938, Matteus 18:6)

"viettelee" käännöksestä sen verran, että σκανδαλιση (skandalish) tarkoittaa viettelemistä sen kaikissa mahdollisissa merkityksissä.

Matti Simonaho

" Jos laskemme yhteen kaikki kolmen viimeisen vuoden aikana Euroopassa terrorismin uhreina kaatuneet"

" Jos laskemme yhteen kaikki kolmen viimeisen vuoden aikana Suomessa terrorismin uhreina kaatuneet"

... .. . niin "mitä me uusilla hävittäjillä ja ohjuksilla teemme?" kai on hyvä kysymys.

Toimituksen poiminnat